Meloen zaden
Meloenen (Cucumis melo) staan bekend om hun zoete en sappige vruchten. Meloenen bestaan grotendeels uit water (80-90%), bevatten veel vitamine C. Deze vruchtgroenten behoren tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De naam meloen wordt zowel voor de plant als voor de vrucht gebruikt en komt van het oudgriekse “mēlopepon” wat zoiets betekend als boomvrucht in de breedste zin van het woord. Er zijn diverse soorten meloenen te onderscheiden zoals;
-
De Cantaloupe -/Kantaloepmeloenen danken hun naam aan het plaatsje Cantalupo nabij Rome, waar de meloenen in de tuin van de paus weden geteeld. Deze hebben een ruwe soms wratachtige schil met oranje vruchtvlees, de felheid van de kleur oranje geeft aan hoeveelheid caroteen de meloen bevat. Het bekendste ras uit deze categorie is de charentais of cavaillon. Ook het ras Oranje Ananas behoort tot dit type en heeft, zoals de naam al een beetje aangeeft, oranje-geel vruchtvlees. Van dit type is ook de biologische variant te bestellen.
-
De gladde meloenen, zoals de honing- of suikermeloenen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, heerlijk zoet van smaak. Waarvan de Honeydew een van de meest bekende soort is.
-
Netmeloenen zijn te herkennen aan hun kurkachtig crème/ lichtbruine tekening op de schil. De Galiameloen met het frisgroene vruchtvlees is de bekendste van dit type.
-
De Ogenmeloen is een kruising tussen een net- en cantaloupemeloen.
Zaaien, kweken en oogsten
Zaaien vanaf maart onder glas in potten, zorg voor een constante temperatuur van 20 tot 23°C voor een snelle kieming. Vanaf eind april tot half mei in de kas, bak of tunnel uitplanten. Om vruchtvorming mogelijk te maken, moeten de bloemen door insecten bestoven worden. Dus de bak of tunnel moet bij goed weer open staan. Afhankelijk van het type en zaaimoment kunnen de meloenen geoogst worden van juli tot oktober.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Meloenen kunnen geoogst worden wanneer er een klein scheurtje bij de steel onstaat en de meloen een sterke zoete geur afgeeft. Bewaar de meloenen na oogsten nog een paar dagen op kamertemperatuur om deze nog even te laten narijpen voordat je ze kan eten.