Asperge zaden
Wilt u asperge zaaien? Er smaakt natuurlijk niks beter dan eigen gekweekte asperges uit uw eigen moestuin.
Asperge – Asparagus offincinalis.
Asperge staat bekend als een traditionele groente, ook wel bekend als het witte goud. Een asperge plant is een meerjarige plant en je zal de eerste jaren geduld moeten hebben. Daarna is de aspergeplant echter de beste investering voor je moestuin. Wanneer je de asperge gewoon laat groeien zal deze groen worden. Een simpele tip is om de asperges af te dekken met zwarte emmers of aarde, dan zal de asperge wit blijven.
De asperge is net als de artisjok een koninklijke groente. Gelukkig is ook deze fantastische groente nu voor iedereen beschikbaar. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere aspergesoep, asperges met ham, of maak een aspergegratin.
Asperge zaaien, kweken en oogsten
Als je asperges wilt opkweken uit zaad, dan vergt dit veel voorbereiding en geduld. De asperges kun je niet hetzelfde jaar al oogsten.
- Het eerste jaar in de vollegrond zaaien vanaf maart/ april. Deze planten laat je 2 jaar staan zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.
- Na 2 jaar maak je een nieuw bed waar de asperges heen verplaatst worden.
- In het voorjaar van het derde jaar maak je hier zanderige heuveltjes van ca. 35 cm waaar de asperges in kunnen groeien. De eerste asperges kunnen dan mondjesmaat worden geoogst. Oogst alleen in de maand mei, daarna niet meer. Haal vanaf juni de heuveltjes weer weg zodat de plant weer verder kan ontwikkelen.
- Het 4e jaar maak je in weer in het voorjaar zanderige heuveltjes op je aspergebed, nu kan je vanaf eind april tot 24 juni asperges steken. Doe dit niet meer na 24 juni en haal de heuveltjes weer weg zodat de plant weer verder kan groeien. Haal aan het eind van het jaar alle loof weg voor een succesvolle overwintering.
Asperge bereiden, bewaren en bijzonderheden
Van dezelfde plant kan je ca. 10 jaar lang oogsten, nadat de plant 2 jaar heeft ontwikkeld. Zaai de asperges nooit weer op dezelfde grond als je met nieuwe aperge zaden begint. Dit vergroot de kans op ziekten.