Tussen de rassen en soorten zit er veel verschil in formaat, smaak, opbrengst en oogstperiode.
Als je meerdere aardbei soorten kweekt kan je lang genieten van vele verschillende aardbeien. De doordragende rassen zijn vaak het meest populair omdat je hiervan kan blijven oogsten. Ook zijn deze soorten het beste vanuit zaad zijn op te kweken.
Aardbeien zaaien, kweken en oogsten
Eenmalig of juni dragende aardbeien
Het buiten zaaien of uitplanten van eenmalig dragende rassen kan in juli maar je oogst dan ook pas in het jaar daarop in juni/juli. Deze aardbeien geven, zoals de naam al doet vermoeden, maar eens per jaar een oogst in juni /juli. Daarna maakt de plant alleen nog maar uitlopers aan, die alle kanten op groeien.
Als de uitlopers worteltjes hebben gekregen, selecteer dan de mooiste plantjes en plant deze uit in het nieuwe bed voordat de nieuwe vruchtvorming al in september begint.
Je kan ze ook net als doordragers in hetzelfde bed laten staan, maar zorg er dan wel voor dat de nieuwe plantjes de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en verwijder de oudere en slechtere planten. Neem alleen de beste en altijd maar een paar stekjes van een en dezelfde plant.
Doordragende aardbeien
Binnen zaaien bij 20-22ºC of onder glas van februari tot april. Doordragers zaai of plant je buiten van maart tot mei, de oogstperiode loopt van mei tot aan oktober en is afhankelijk van het soort aardbei en wanneer de aardbeien zijn gezaaid.
Van deze aardbeiplantjes kun je de hele zomer door blijven oogsten tot wel in oktober. Deze plant blijft maar nieuwe vruchtjes aanmaken, haal tussentijds en sowieso de eerste vruchten en uitlopers weg, dan wordt de plant alleen maar sterker en maakt meer vruchten aan.
Ook de doordragende soort maakt uitlopers aan, alleen niet zoveel als de eenmalig dragende soort. Deze uitlopers kan je in de winter gewoon laten zitten en in het volgend voorjaar maart/ april stekken om hier het nieuwe aardbeibed mee te vullen.
Het eerste jaar oogst je pas eind juli en minder vruchten dan het tweede jaar. vanaf het tweede jaar oogst je al eind mei en veel meer vruchten dan het eerste jaar. Na het derde jaar kan de oogst weer minder worden en na 4 jaar kan je beter starten met nieuwe planten.
Bos aardbeien
De kleine bosaardbei (Fragaria vesca) en grote bosaardbei (Fragaria moschata) zijn afstammelingen van wilde rassen die in nederland van nature voorkomen. De kleinere bosaardbeien in ons assortiment zijn doordragers. De zaai- en oogstperiode komt dan redelijk overeen met de gewone doordragende aardbei. Bijzonder is de Bosaardbei yellow cream, deze is niet rood maar creme kleur en heerlijk zoet. Geschikt voor op balkon in potten of in een hanging basket.
Aardbeien bereiden, bewaren en bijzonderheden
Het advies is wel om aardbeien te voorzien van extra mest tijdens de groei en zorg er voor dat de plant voldoende water krijgt op het moment dat de vruchten aan de plant komen. Kweek je aardbeien in de volle grond dan is het aan te bevelen de bodem met stro of mulchdoek te bedekken. Onkruid krijgt geen kans, de aardbeien blijven mooi schoon en droog en rotten minder snel, zeker bij vochtig weer.