Kweek je eigen kiemgroenten in een handomdraai
Alle kiemgroenten kan je thuis op de vensterbank gemakkelijk zelf kweken.
Het enige wat je nodig hebt is een sproutingpot of kweekschaaltje en water.
Maar je kan ook een gewoon bakje of schaaltje gebruiken.
Bedek dan de bodem met een laagje keukenpapier, watten of aarde om de zaden vochtig te houden.
Kweken in een kiemschaaltje
Dag 1;
Vul het kiemschaaltje met water tot het roostertje.
Strooi ongeveer 2 eetlepels kiemzaden op het roostertje en zet het kiemschaaltje op een warme plek waar voldoende (dag)licht is, maar niet in de directe zon.
Dag 2 t/m 7;
Ververs elke dag het water in het kiemschaaltje en spoel de zaden en het roostertje voorzichtig maar goed door.
Het roostertje blijft dan mooi schoon en zo voorkom je evt. slijmvorming.
Na 5-7 dagen zijn de kiemgroenten meestal al groot genoeg om te oogsten.
Knip de kiemgroenten af net boven het roostertje.
Kweken in een sprouting pot
Dag 1;
Vul de sproutingpot met water en strooi ongeveer 2 eetlepels kiemzaden hierbij. Zet de potten ondersteboven zodat al het water er uit kan lekken. De zaden kunnen zo het vocht wel opnemen maar mogen niet onder water staan.
Als het water er is uitgelekt zet je de kweekpot op een warme plek waar voldoende (dag)licht is, maar niet in de directe zon.
Behalve de Alfafa en Taugé deze zet je in het donker. Wanneer je deze kiemgroenten in het licht zou opkweken dan krijg je groene i.p.v. de mooie witte spruiten.
Dag 2 t/m 7;
Spoel elke dag de zaden en het roostertje voorzichtig maar goed door. Het roostertje blijft dan mooi schoon en zo voorkom je evt. slijmvorming.
Na 5-7 dagen kan je de kiemgroenten meestal al oogsten.
Spoel nog eens goed door en laat de sproutinggroenten eerst drogen voordat je de pot in de koelkast zet om te bewaren.
Kweken in een schaaltje of bakje
Dag 1
Leg in een bakje of schoteltje een laag keukenpapier (of on-geparfumeerde watten) die je vochtig maakt. Druk het meeste water eruit. Verdeel 1 à 2 eetlepels zaad gelijkmatig over het oppervlak en druk de zaden lichtjes aan.
Gebruik je aarde, bedek de zaadjes dan nog met een heel dun laagje.
Zet het bakje of schoteltje dan op een warme plek waar voldoende (dag)licht is, maar niet in de directe zon.
Dag 2 t/m 7
Besproei de kiemen dagelijks één of twee keer met water zodat de kiemzaden voldoende vochtig blijven.
Oogsten na 1 week
De kiemspruiten kun je na een week oogsten en knip je af net boven de watten of aarde.
Kweken van Microgreens
Microgreens worden onderverdeeld in twee groepen: de micro leaves en de baby leaves. Sommige soorten kun je als micro én baby leaf kweken.
Na ongeveer 2 weken kan je de kleine microgreens oogsten.
Baby leaves laat je nog wat langer staan en kan je na ongeveer 4 weken oogsten.
Oogsten na 2 weken
Micro leaves: de kiem. Je oogst en eet zowel de stengel als het blad in een heel jong stadium.
Citroenbasilicum, Borage, Mosterd Red Frills, Bloedzurig, Boerenkool, Radijs, Tuinkers, Tatsoi, Mizuna Red
Oogsten na 4 weken
Baby leaves: de jonge scheuten. De baby leaves groeien iets langer door. Hiervan eet je alleen het blad.
Mosterd Red Frills, Boerenkool, Sla gemengd, Snijbiet gemengd, Tatsoi, Mizuna red, Peashoots
Knip de kiemgroenten af net iets boven het papier, watten of aarde.
Spoel kiem- en spruitgroenten altijd grondig voor gebruik en bewaar ze in ieder geval niet te lang want ze zijn gevoelig voor bacteriën.
De kiemen blijven in de koelkast maximaal nog een week goed.