Tomaten verwerken tot allerlei lekkers

2025 was een perfect tomatenjaar! Maar hoe verwerk je al die heerlijke tomaten op een smakelijke en slimme manier? In dit blog geven we je allerlei tips voor het verwerken van je tomaten. Van bewaren en invriezen tot heerlijke recepten, denk maar aan gazpacho, tomatenchutney, soepen en sauzen.
Het is eind augustus en de zonovergoten zomer brengt iedere dag nieuwe trossen tomaten: cherrytomaten, vleestomaten, Roma-tomaten en meer. Heerlijk, maar meestal wel allemaal tegelijk en niet alles kan in één keer op. Gelukkig kun je tomaten verwerken in heerlijke gerechten, kun je ermee koken en de voorraad invriezen zodat je de zomerse smaak nog heel lang kunt blijven proeven.
Direct genieten van verse tomaten
Cherrytomaten zijn natuurlijk ideaal om zo uit de hand te snacken: zonrijp smaken ze heerlijk zoet en sappig. Het is de ultieme favoriet van kinderen en ze zijn ideaal om zo in de broodtrommel te doen voor bij de lunch. Grotere tomaten eet je niet zo gauw uit het vuistje en kun je het beste in plakjes snijden. Besprenkel ze met olijfolie, zout, verse basilicum of oregano; een pure zomersensatie. Of maak er een heerlijke salade caprese van door tomaten en mozzarella in gelijke plakken te snijden en af te wisselen op een bord, geserveerd met blaadjes basilicum en erover een scheut olijfolie en balsamicoazijn.

Tomaten verwerken tot soep
Roma-tomaten en andere vleesrijke type tomaten zijn perfect voor wat steviger bereidingen.
- Maak er bijvoorbeeld gazpacho van, een koude Spaanse soep. Ideaal voor op een warme dag. Pureer tomaten met komkommer, rode paprika, knoflook, wat brood en goede olijfolie.
- Soepen. Er gaat niets boven verse tomatensoep! Het maken is supersimpel: bak wat uien en knoflook, voeg de tomaten toe en giet hierop groentebouillon en breng aan de kook. Voeg eventueel room toe en breng op smaak met verse kruiden uit eigen tuin, zoals peterselie, maggikruid of Italiaanse kruiden. Even doorkoken en dan pureren met de staafmixer.
TIP Mis je een zoete toets? Kook een of twee wortelen mee. Is de smaak niet intens genoeg? Voeg wat geconcentreerde tomatenpuree toe.
Tomatensaus maken
De meest efficiënte manier van tomaten verwerken, is door er tomatensaus van te maken. Dit is een kwestie van de tomaten ontvellen (door ze te blancheren), pureren en vervolgens in te laten koken met ui, knoflook, kruiden en olijfolie. Zo krijg je zelfgemaakte tomatensaus van topkwaliteit.
Tomaten verwerken kan ook zó
- Maak een verfrissende tomatensap door rauwe tomaten in de blender te doen samen met selderij, kruiden en citroensap.
- Tomatenchutney is heerlijk bij gegrilde kaas of als dip tijdens de borrel. Kook tomaten met ui, appel, azijn, suiker en specerijen (zoals gember en kaneel).
- Maak een tomatensalade-de-luxe van cherrytomaten. Halveer de cherrytomaten, meng ze met avocado, lente-ui, koriander, limoensap en feta.
- Geroosterde tomatentapenade is heerlijk op toast. Halveer tomaten en rooster ze met knoflook en oregano in de oven, 60 minuten op 50 °C. Pureer met olijfolie en een handvol kappertjes of olijven.
Tomaten bewaren en invriezen
Om de smaak en structuur te behouden (zeker vleestomaten en Roma-types) kun je ze het best bewaren op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast of kelder, waar de temperatuur tussen de 12 en 20°C is. Niet in de koelkast, dan verliezen ze al snel hun smaak of worden ze melig. Grotere oogsten kun je ook invriezen. Je kunt ze halveer of in hun geheel invriezen. Ideaal voor sauzen of soepen later in het seizoen. Of maak 500 ml-porties van gepureerde tomaat, ingevroren: altijd bij de hand.

Nog wat bewaartips
- Doe zelfgemaakte saus in een ijsblokjesvorm: ideaal voor kleine porties.
- Maak tomaten in olie in met kruiden, knoflook en eventueel chili; lekker bij antipasti! Afgesloten in een pot is dit in de koelkast maanden houdbaar.
- Laat ze drogen in een oven of in een droogmachine, heerlijk voor in de pasta of door de salade.
Aanraders van rassen op Dezaden.nl
- Bij Dezaden.nl vind je diverse tomatenrassen die perfect zijn voor verwerking:
- 'Moneymaker’ is een vleestomaat: stevig en smaakvol, ideaal voor soepen en sauzen.
- ‘Roma VF’ is vlezig en maakt weinig zaad, super voor sauzen en gazpacho.
- ‘Cherry’- 4 kleuren zijn kleine, zoete en sappige cherrytomaatjes in 4 kleuren, perfect om direct te eten of in salades.
- Pomodoro Costoluto Fiorentino heeft een overdreven (en daarom zo sierlijke!) geribde vorm. De vruchten zijn middelzwaar (150g), tamelijk sappig en stevig met een smaak. Oud-Italiaans ras.
Bekijk al onze tomaten.