Zuring - breedbladige
Vanaf maart tot juli op regeltjes; in de regel eventueel iets uitdunnen. Heerlijk
in salades en ‘t werkt bloedzuiverend en tegen maag- en darmstoornissen.
Extra informatie
Zuring (rumex acetosa) is een uitstekend keukenkruid. Vers jong blad kan verwerkt worden in sauzen, soepen, roomkaas en eiergerechten. Zuring combineert voortreffelijk met kip en varkensvlees. Kook het gewas als spinazie, giet het water tussentijds eenmaal af om de zure smaak te temperen.
Zuring heeft een geneeskrachtige werking op de blaas en is bloedzuiverend.
Wilt u zuring zaaien?
Zuring vraagt om een zure vochthoudende grond en om een standplaats in de volle zon of halfschaduw. De planten behoren op 30 cm afstand van elkaar te staan. Het kruid schiet nogal snel in zaad. Haal de bloemen tijdig weg zodat alle energie van de plant zich richt op het produceren van bladeren.
In warme zomers zal zuring in de loop van het groeiseizoen steeds meer bittere bladeren leveren. Zodra het buiten niet meer warm is, zal de smaak van het gewas snel verbeteren.
Zuring zaait zich spontaan uit. Kalk strooien komt van pas wanneer er teveel zuring in de tuin komt.
001260
Productkenmerken

Vaste planten welke jarenlang kunnen staan

Planten kunnen 150 cm hoog worden

Geschikt voor vollegrondsteelt
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig, maar ook in wat half schaduw doen ze het prima |
Hoogte | 20-30 cm |
Periodes |
Zaaitijd binnen van | april |
Zaaitijd binnen tot | juni |
Zaaitijd buiten van | april |
Zaaitijd buiten tot | juli |
Oogsttijd van | juni |
Oogsttijd tot | september |
Advies en tips |
Zaaiadvies | direct in vollegrond |
Verzorgingsadvies | houdt grond voldoende vochtig |
Oogstadvies | kan 2 maanden na uitzaai gesneden worden |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 1000 |