Basilicum - Grootbladig
Mei tot juli in een kweekbakje en na ca. Vier weken uitplanten, of in een bloempot en wat uitdunnen. Het blad kan je vers gebruiken maar ook gedroogd; wel bewaren in een goed afgesloten blik of pot.
Extra informatie
Grove Basilicum kan uitsluitend eenjarig worden gekweekt. Het zijn mooie, decoratieve planten. Basilicum geeft smaak aan veel gerechten, die van zichzelf tamelijk neutraal van smaak zijn. De naam Basilicum (Ocimum basilicum) komt van het Griekse woord basileus en betekent koning.
Met zijn aromatische bladeren is basilicum niet meer weg te denken uit de mediterrane en Aziatische keuken. Het wordt voornamelijk toegepast in pastasauzen (basilicum is hét bestanddeel in pesto), bij vlees- en visgerechten en in salades. Verder te gebruiken bij de inmaak van augurken.
Basilicum werkt eetlustopwekkend. Het blad wordt vers of gedroogd (waarbij wel wat smaak verloren gaat) of ingevroren gebruikt.
Zaaien: in de periode april-mei in potjes op een warme plek. Na opkomst in juli uitplanten in de vollegrond. Plant op afstanden van 20x20 cm. Zet ze op een zonnige standplaats. De grond tijdens de bloei goed vochtig houden.
Oogst: de onderste blaadjes en jonge topjes in de periode juli-september.
Toepassing: in soepen en sauzen, bij vlees en visgerechten en in salades. Verder te gebruiken bij de inmaak van augurken Basilicum werkt eetlustopwekkend. Het blad kan ook gedroogd worden.
Productkenmerken
Kruid uit het Middellandse-Zeegebied
Blad kan vers en gedroogd worden gebruikt
Teelt kan zowel binnen- en buitenshuis
Standplaats |
Toepassing in pot | ja |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig |
Hoogte | 60 cm |
Periodes |
Zaaitijd binnen van | mei |
Zaaitijd binnen tot | juli |
Zaaitijd buiten van | juni |
Zaaitijd buiten tot | augustus |
Oogsttijd van | juli |
Oogsttijd tot | september |
Advies en tips |
Zaaiadvies | in potjes op een warme plek |
Verzorgingsadvies | houdt grond voldoende vochtig |
Oogstadvies | de onderste blaadjes en jonge topjes |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 600 |