Spitskool zaden
Spitskool (Brassica oleracea var. capitata alba subvar. conica) is een sluitkool, net als rode-witte en savooiekool. De Spitskool lijkt qua smaak en teeltwijze veel op de andere sluitkolen, maar net iets milder van smaak en minder veeleisend dan zijn soorgenoten. Spitskolen zijn te herkennen aan hun typerende spitse vorm.
Spitskool zaaien, kweken en oogsten
Net als de andere sluitkolen wordt er tussen de verschillende rassen spitskool onderscheid gemaakt tussen vroege-, zomer en late- winterteelt. De vroege soorten zijn ook geschikt voor de weeuwenteelt.
- Vroege teelt - Zaaien in februari onder glas en uitplanten van maart tot en met april in de vollegrond. Oogsten van juni tot half september.
- Zomerteelt - Zaaien in de vollegrond op een zaaibed medio maart tot mei Uitplanten in mei tot en met juni. Oogsten van juli tot eind oktober.
- Late- of winterteelt - Zaaien in augustus in de vollegrond op een zaaibed. Uitplanten onder glas eind september tot oktober. Oogsten van maart tot april
Sommige rassen zijn geschikt voor meerdere teeltwijzen, op de verpakking is per soort aangegeven wat de mogelijkheden zijn.
Spitskool bereiden, bewaren en bijzonderheden
Geef na het planten in drogere perioden veel water. De grond moet altijd vochtig blijven om groeistoornissen te voorkomen. Op snel uitdrogende gronden bestaat namelijk de kans dat de kolen barsten.
Net als alle andere sluitkolen kan je de spitskool het beste op een koele donkere plaats bewaren. Dan zijn ze nog maximaal 2 weken houdbaar na het oogsten.