Pompoen
Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen en vormen samen met meloenen, kalebassen en komkommers een familie. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.
Pompoenen hebben een stevige, harde schil. Het vruchtvlees is oranje, heeft een vezelachtige structuur en zit vol grote platte zaden. Pompoenen zijn vooral bekend als decoratie bij Haloween, maar er zijn vele soorten die niet alleen decoratief zijn. De pompoen heeft een heerlijke zoete smaak en is prima te verwerken in diverse gerechten maar je kunt er bijvoorbeeld ook soep of taart van maken.
Zaaien, kweken en oogsten
De meeste pompoenen kun je buiten zaaien of uitplanten na ijsheiligen (eind mei) en worden in de herfst geoogst. De kleinere Patisson zaai in dezelfde periode net als alle andere pompoenen, maar oogst je al eerder in de zomer als jonge vrucht. De patisson staat ook wel bekend als bischopsmuts omdat de vorm van de vrucht hier op lijkt.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Pompoenen kan je, onder de juiste omstandigheden wel een paar maanden bewaren. De patisson is maar een paar weken houdbaar.