Augurken zaden
Wilt u augurken zaaien? Er is natuurlijks niets leuker dan eigen gekweekte augurken uit uw eigen moestuin.
Augurken - Cucumis sativus. Een éénjarige plant welke het beste groeit op een warme en beschutte plaats in uw tuin. De plant heeft een hekel aan tocht en veel regen. Zorg ervoor dat je augurken snel oogst, omdat je dan voorkomt de groei van nieuwe vruchten stil komt te liggen. Zelfgemaakte augurken zijn een ware delicatesse, vele malen rijker van smaak dan hun verzuurde broertjes uit een potje. Je kunt de augurk na het oogsten het beste zo snel mogelijk inmaken of invriezen hierdoor behoud je de vitamines. Wist je dat een augurk maar heel weinig kilocalorieën bevat en heel rijk is aan vitamine K.
Augurken zaaien, kweken en oogsten
Vanaf eind april voorzaaien in potten, na ijsheiligen kan je in de vollegrond zaaien als de temperatuur goed is. Zorg voor een beschutte plek waar de wind geen vat kan krijgen op de plantjes. Oogsten kan vanaf juli tot september, oogst de jonge augurkjes regelmatig, de plant maakt telkens weer nieuwe vruchten aan.
Augurken bereiden, bewaren en bijzonderheden
De augurken zijn na de oogst maximaal 5 dagen houdbaar in de koelkast. Zorg er voor dat je binnen een week na de oogst de augurken inmaakt met zuur dan zijn ze langer te bewaren. Inmaken is simpel en hiervoor heb je alleen zout, azijn suiker en water nodig;
- Maak de augurkjes schoon, bestrooi ze met zout en laat dit 24 uur staan op een koele en donkere plek.
- Giet na 24 uur het vrijgekomen vocht af en spoel de augurkjes weer af.
- Maak een mengsel van azijn, suiker en water, verhouding ongeveer 200 ml azijn, 100 ml water en ca. 2 eetlepels suiker. Breng dit mengsel aan de kook en voeg naar smaak nog kruiden toe. Wanneer het mengsel op smaak is, kan je de augurken toe voegen en laat dit vervolgens nog 5 tot 10 minuten koken, de kooktijd is afhankelijk van de grote van de augurken. Een langere kooktijd levert zachtere augurkjes op.
- Kook de inmaakpot en deksel op het laatst nog even mee met het mengsel en spoel na met kokend water. Laat nog een beetje kokend water in de pot staan zodat deze warm blijft, totdat je deze gaat vullen met het augurkenmengsel. Vul de pot tot net onder rand en sluit deze goed. Als je de gevulde pot ondersteboven neerzet, trekt het vacuum. De ingemaakte augurken kan je minstens een half jaar bewaren. Nadat je de pot weer hebt geopend, zijn de augurkjes in de koelkast nog een paar weken houdbaar.