Zomertijd is de tijd om te genieten. Van het mooie weer, de zwoele zomeravonden en een prachtige tuin die al volop in bloei staat.
Juist in warme de zomermaanden is de waterbehoefte van planten vaak het grootst, het is belangrijk voldoende maar niet te veel water te geven. De Zaden heeft hiervoor een waterdruppelsysteem wat zorgt voor een gelijkmatige toevoer, handig als je een weekendje weg wil of op vakantie gaat.
In het voorjaar en de herfst valt er vaak wel voldoende regen om de tuin vochtig te houden, maar juist in de zomer valt er minder regen en door de hogere temperaturen en felle zon droogt de grond snel op. Op het moment dat we allemaal op vakantie willen is het vaak de droogste periode van het jaar en dan vraagt de (moes)tuin om extra aandacht.
Onderstaande artikelen kunnen de plantjes helpen de vakantieperiode overleven en zorgen dat je plantjes zowel binnen als buiten voldoende water krijgen.
Zoals de "Olla" deze poreuze terracotta kruik zorgt er voor dat de planten rondom geleidelijk en alleen als het nodig is water krijgen. Dit model wordt al eeuwenlang gebruikt als slimme manier van irrigatie. De Olla wordt tot de nek ingegraven in de grond tussen de planten en vul je één of twee keer per week met water (afhankelijk van droogte, temperatuur en waterbehoefte van de plant). De plantenwortels zullen naar de pot toe groeien en water aan de pot onttrekken. Omdat de kruik poreus is, geeft deze langzaam water af aan de grond eromheen wanneer deze droog is. Als de grond vochtig is, blijft het water er in. Zo creëer je een constante vochtige omgeving en kunnen planten gelijkmatig doorgroeien.
Daarnaast kunnen de bloeiende vruchtgewassen in deze tijd ondersteuning gebruiken, deze maand materiaal voor het opbinden zoals binddraad in de aanbieding.
Grote tuinwerkzaamheden zijn in deze periode niet aan te bevelen, vaak is het te warm om zware werkzaamheden uit te voeren. Verwijderen van onkruid en water geven tijdens droge hete dagen zijn nu de meest noodzakelijke werkzaamheden. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Plaats dan een gronddoek onder je planten. Hier komt het water wel door, maar onkruid krijgt geen kans. Bovendien warmt het de bodem op en regelt de vochthuishouding wat weer water bespaart. Water geven kan je het beste s'avonds doen. Overdag verdampt het meeste. Lees hier meer over water geven
Ook valt er in de zomer ook nog voldoende te zaaien, bekijk de zaaitips voor augugtus op de zaaikalender of lees hier meer over zaaien in de zomer.
Zaaien in lege vakken na de oogst
Na de zomer kan er volop worden geoogst waardoor er weer lege plekken ontstaan in de moestuin.
Deze kan je opvullen met groenbemesters om de grond alvast weer voor te bereiden op het volgende jaar en zo onkruid weg te houden.
Maar op de lege plekken kan je ook nog tot laat in het seizoen doorzaaien met gewassen die geschikt zijn voor de herfst-winter en weeuwenteelt.
Dit is minstens zo interessant als de voorjaar- en zomerteelt. Vaak is bij deze teelt juist minder kans op ziekten, plagen en doorschieten.
Pas dan altijd de wisselteelt toe om bodemuitputting en ziektes te voorkomen
Heb je ruimte vrij gekregen in je moestuin na de oogst van kolen, dan kan je hier bladgroente gaan zaaien voor de herfstteelt. Sla is dan een makkelijke groente die snel groeit, maar ook spinazie is prima geschikt voor nog een snelle Najaarsteelt.
Het leuke van een eigen moestuin is dat je rassen en soorten kan uitproberen die niet standaard in de winkel liggen. Lekker vers van eigen tuin vergeten groentesoorten die je als alternatief voor de bekende spinazie kan eten.
Spinazie maar dan net even anders!
Gele Melde of Tuinmelde is een prima alternatief voor spinazie, je kan het op dezelfde manier bereiden en eten. De jonge blaadjes kunnen ook rauw in salades worden gegeten. Het zit bomvol vitamine C en bevat daarnaast nog vele mineralen zoals o.a. ijzer, calcium en magnesium.
Hou je van wokken? Zaai dan eens Turkse (wilde) spinazie. De Turkse spinazie is net wat steviger dan gewone spinazie en daardoor langer houdbaar. Snel en gemakkelijk te bereiden in de wok en vol van smaak. Perfect te combineren in Turkse gerechten.
Doorlevende spinazie of Spinaziezuring is een winterharde bladgroente en eigenlijk helemaal geen spinazie maar een zuringsoort. Deze spinaziezuring kan je wel op dezelfde manier bereiden en eten als spinazie. Oogst de eerste blaadjes al vrij vroeg als “baby leaves”. Deze jonge blaadjes hebben een frisse zachtzure smaak en zijn heerlijk in salades. De plant groeit lang door en je kan er meerdere malen van oogsten tot in de winter.
Ook Nieuw-Zeelandse spinazie is geen spinazie soort maar een plantje uit de ijskruid familie. Het blad en de stengeltopjes kunnen als spinazie verwerkt en gegeten worden. De smaak is vergelijkbaar spinazie. Een groot voordeel van Nieuw-Zeelandse Spinazie is dat u er lang tijd van kunt oogsten. Ook aanbevolen voor diabetici. Nieuw-Zeelandse spinazie ontkiemt onregelmatig en langzaam. Het is dan ook beter om het zaad voor te weken.