Tuinbonen zaaien

Tuinbonen zijn een van de eerste groenten die je in het voorjaar kunt zaaien. Ze zijn relatief eenvoudig te telen en bieden een heerlijke oogst. Wij leggen uit waarom je tuinbonen, maar ook peulen, kapucijners en sugarsnaps, het beste kunt voorzaaien in januari en februari.
Wanneer tuinbonen zaaien?
Tuinbonen kunnen goed tegen kou en kunnen al vroeg in het jaar buiten worden gezaaid. Vanaf half februari en in maart kun je ze in de vollegrond zaaien! Toch is het voorzaaien van tuinbonen onder glas een slimmer idee. Muizen en vogels zijn namelijk ook dol op de zaden, dus onder glas groeien ze beschermd groot. Buiten kan strenge vorst bovendien groeivertraging opleveren en de grond is nog erg nat, waardoor de zaden kunnen gaan rotten. Voorzaaien vanaf eind januari of in februari is daarom een slimme oplossing. Dit geldt ook voor andere vroege bonensoorten, zoals doperwten, tuinbonen, kapucijners en sugarsnaps.
TIP Geen ruimte? Geen probleem! Bonen groeien namelijk net zo goed in potten of bakken op je terras of balkon. Vul een grote pot met goede aarde, zet een paar stokken langs de rand en bind deze samen tot een stevige constructie.
.jpg)
Stap voor stap voorzaaien
Deze methode geldt ook voor andere vroege bonensoorten, zoals doperwten, tuinbonen, kapucijners, tuinbonen en sugarsnaps.
- Week de bonen eerst een nachtje in water om de kieming te bevorderen.
- Gebruik zaaibakjes of -trays met drainagegaten, vul ze met potgrond of zaaigrond en druk de grond licht aan, maar zorg ervoor dat de grond niet te compact is.
- Maak in elk potje gaatjes in de grond van ongeveer 2 à 3 cm diep. Leg in elk gat één zaadje en bedek het vervolgens met een laagje aarde. Houd een afstand van ongeveer 5 cm tussen de zaden als je met een zaaibak werkt.
- Geef de grond voorzichtig water, zodat deze vochtig maar niet doorweekt is.
- Plaats de zaaibakjes in een koude kas buiten óf in de koudste ruimte in huis met veel daglicht.
- Binnen twee tot drie weken kiemen de tuinbonen; de doperwten, peulen en sugarsnaps waarschijnlijk al een weekje eerder.
Vroege bonen zaaien in de vollegrond
Direct zaaien in de vollegrond (half februari - maart) is ook een mogelijkheid. Zaai de tuinbonen in dat geval direct op de gewenste plek in de tuin. Kies een moment uit dat de grond niet bevroren is en bedek de zaden met ongeveer 5 centimeter aarde om ze te beschermen tegen kou en vogels.
.jpg)
Kan ik tuinbonen zaaien in oktober?
Dat kan ook! De jonge planten kunnen lichte vorst verdragen en zullen in het vroege voorjaar verder groeien voor een extra vroege oogst. Dit noemen we ook wel weeuwenteelt.
Tuinbonen verzorgen & uitplanten
Let op dat doperwten, peulen en sugarsnaps met ranken groeien en dus zelf omhoog klimmen. Geef ze al vroeg iets om tegenaan te groeien, zoals takjes of kleine stokjes in de zaaibak. Tuinbonen worden wel hoog, maar klimmen niet, ze hebben de steun met name nodig als ze groter worden.
Zodra de zaailingen 8 tot 10 cm hoog zijn, meestal in maart, kun je de jonge bonenplanten naar je tuin overplanten. Kies een zonnige plek en zorg voor ondersteuning, zoals gaas of stokken, waar de planten tegenaan kunnen groeien. Plaats de tuinbonen (sugarsnaps of peulen) in luchtige, humusrijke grond. Meng eventueel wat goed verteerde compost door de grond, maar vermijd stikstofrijke mest.
Tuinbonen zaaien: welke kant boven?
Bij het zaaien van tuinbonen kun je er op letten of het oog van de boon (de kleine inkeping) naar beneden wijst, zodat de wortel zich snel in de grond kan vestigen. Dit zorgt voor een stevigere plant en een snellere ontkieming. Maar als je dit niet gedaan hebt, dan is er ook niets aan de hand: de wortel zal naar beneden groeien en de scheut naar boven, naar het licht.
Beste rassen om te zaaien
Er zijn verschillende rassen tuinbonen die geschikt zijn voor de teelt. Enkele populaire opties zijn:
TIP Bekijk al onze vroege bonen, zoals de heerlijke doperwten hieronder.

Oogsten en bewaren
Tuinbonen zijn meestal 90 tot 100 dagen na het zaaien klaar om te oogsten. Pluk de bonen wanneer de peulen goed gevuld zijn, maar nog niet te hard. Je kunt ze meteen eten of invriezen voor later gebruik.