Buzzy Microgreens: koken met kiemgroenten
Smaak
Je herkent Microgreens aan hun frisse en pittige smaak. Deze smaak lijkt vaak op de volgroeide variant, alleen dan vele malen sterker. Dat maakt dat je ze kunt gebruiken als smaakversterker in verschillende gerechten.
Baby leaves
Varianten: Mosterd Red Frills, Boerenkool, Sla gemengd, Snijbiet gemengd, Tatsoi, Mizuna red, Peashoots
Deze baby leaves eet je als blaadjes. Je kunt ze gebruiken op een sandwich, maar ook door een salade. Ze zorgen dan voor een frisse, pittige smaak. Vervang bijvoorbeeld de rucola eens door de Snijbiet gemengd.
Micro leaves
Varianten: Citroenbasilicum, Borage, Mosterd Red Frills, Bloedzuring, Boerenkool, Radijs, Tuinkers, Tatsoi, Mizuna Red
Micro leaves eet je als kiem. Ze worden vaak gebruikt als garnering, maar je kunt ze uiteraard ook door een salade of soep verwerken. Een romige koninginnensoep kun je net even wat spannender maken door hem te garneren met de kiemen van radijs.
Bekijk het complete aanbod van Buzzy Microgreens.
Toepassing
Met Microgreens kun je naar hartenlust experimenteren. Een lijstje van mogelijke toepassingen:
- Soep
- Salade
- Op een broodje gezond
- Indiase curry
Koken met kiemgroenten
Kiemgroenten zijn gevoelig voor bacteriën en daarom maar beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk de juiste manier met je kiemgroenten om te gaan. Verwarm ze indien mogelijk, was ze altijd goed voor gebruik en bewaar ze niet te lang. In de koelkast kun je ze slechts enkele dagen bewaren na het oogsten. Het lekkerst is het natuurlijk om ze zo vers mogelijk te eten!
Recepten met kiemgroenten:
Burger met ei, spek en kiemgroenten
Voor 2 personen
INGREDIËNTEN
- 2 eieren
- 2 hamburgers
- 2 burgerbroodjes
- 1 rode ui
- 4 champignons
- handje kiemgroenten naar keuze. Kies bijvoorbeeld voor Tuinkers of Tatsoi Mizuna Red
- ketchup
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de broodjes doormidden en toast ze licht. Bak de hamburgers. Bak in een andere pan de eieren, houd de dooier heel. Snijd de ui in ringen en de champignons in plakjes. Leg de hamburgers even apart en bak in deze pan de ui en champignons. Smeer de broodjes in met ketchup en stapel alle ingrediënten op elkaar. Strooi de kiemgroenten bovenop, voor je het broodje erop zet.
Borreltoastjes met micro leaves
INGREDIËNTEN
- 1 stokbrood
- 250 gram roomkaas
- 2 radijsjes
- ¼ komkommer
- handje cherrytomaten
- plakjes fuego of salami
- kiemgroenten naar keuze
BEREIDINGSWIJZE
Een feestje waarop je je gasten een origineel en smakelijk borrelhapje wilt voorschotelen? In een handomdraai maak je deze borreltoastjes. Snijd een stokbrood in dunne sneetjes en toast deze licht. Besmeer met roomkaas en leef je vervolgens uit met de toppings. Je kunt eindeloos combineren. Wij raden aan: radijs met radijskiemen en komkommer en salami met tuinkers. Probeer vooral zelf uit wat je het lekkerst vindt!
Groene supersmoothie met kiemgroenten en mango
Voor wie altijd haast heeft, is een smoothie een voedzaam ontbijt om de dag mee te starten. Je mengt verschillende ingrediënten in de blender en drinkt je ontbijt as you go. Deze supersmoothie met mango en spinazie doet zijn naam eer aan. Dankzij een handje kiemen bevat deze smoothie alles wat je nodig hebt voor een goed begin van de dag.
INGREDIËNTEN:
- 1 banaan
- 3 handjes spinazie
- 1 mango
- 1 handje kiemen naar keuze (tip: boerenkool)
- 200 ml water
BEREIDING:
Snijd de banaan en mango in grove stukken. Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot één geheel. Giet in een glas en serveer met een dik herbruikbaar rietje. Smakelijk!