Komijn
Vanaf half maart tot begin juni in regeltjes en in de regel eventueel iets uitdunnen. Wordt veel gebruikt in Indische en Arabische gerechten, alsmede in kaas. Komijn zuivert en wekt de eetlust op.
Extra informatie
Komzijnzaden zelf zaaien.
De komijn plant wordt toegepast als specerij met een lichte nootsmaak, afkomstig van een plant met fijne smalle blaadjes die op venkel lijken. De plant zelf heeft dunne stengels die tot 30 cm hoog kunnen worden en lila of witte bloemen hebben. Komijn, ook wel djinten of djintan genoemd.
Komijn kan je vanaf half maart tot begin juni zaaien in regeltjes, in de regel eventueel iets uitdunnen. Beter is om te wachten met zaaien tot de eerste zonnestralen verschijnen in april-mei. Kies een plek in je tuin waar de minste schaduw valt. En plaats het plantje het liefst op een losse zandgrond, die goed gedraineerd is. Bewaar een afstand van zo'n dertig centimeter tussen de planten zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef ze tussendoor wat water, maar niet overmatig. Na enkele weken staan de komijnplantjes al in bloei.
Oogsten: De zaadjes zijn rijp vanaf augustus, vanaf dat moment kun je oogsten. Wrijf over de vruchten van de plant zodat de zaadjes vrijkomen en vang ze op in een bakje.
Productkenmerken
Komijn is zuiverend en wekt de eetlust op
Wordt veel verwerkt in de Indische en Arabische keuken en in kaas
Specerij met een lichte nootsmaak
Standplaats |
Hoogte | 25 cm |
Periodes |
Zaaitijd buiten van | maart |
Zaaitijd buiten tot | juni |
Oogsttijd van | augustus |
Oogsttijd tot | september |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 350 |