Postelein - Groene
Begin maart-half mei breedwerpig onder glas zaaien en vanaf half mei-half
augustus in de vollegrond. Na het zaaien bedekken met een kletsnatte zak of
doek. Deze verwijderen na het ontkiemen.
Extra informatie
Groene postelein is de sterkste postelein. Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden. Dit gewas houdt van warmte en wordt meestal onder glas geteeld, maar vanaf juni kan het ook in de vollegrond.
Postelein heeft ook een medicinale werking. Ze gebruikten het bij verstopping en ontstekingen van de urinewegen. Postelein is ook een goede bron van plantaardig ijzer.
Wilt u postelein zaaien?
vanaf mei tot september onder glas of vanaf juni (ook tot september) in de vollegrond. De zaaigrond moet voedzaam en vooral vochtig zijn. Zaai breedwerpig of op rijtjes, het zaad niet te dicht op elkaar. Dat kunt u doen door het zaad met scherp zand te vermengen en zo uit te strooien. Maak het zaaibed goed vochtig. Bedek het zaaisel met doorzichtige plastic folie om het kiemen te bevorderen.
Na een paar dagen is meestal al een rode gloed van de opkomende plantjes te zien. Verwijder dan het plastic. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar probeer het gewas zelf zo veel mogelijk droog te houden. Dat vermindert de kans op smeul (de steeltjes rotten daarbij aan de onderkant weg en vallen om).
Oogsten
vanaf ca. 3 weken na uitzaai.
Bewaren
in het groentevak van uw koelkast. Geschikt om in te vriezen.
Productkenmerken
Sterke postelein
Geschikt voor teelt onder glas of vollegrond
Geschikt om in te vriezen
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig |
Periodes |
Zaaitijd binnen van | maart |
Zaaitijd binnen tot | mei |
Zaaitijd buiten van | mei |
Zaaitijd buiten tot | augustus |
Oogsttijd van | juni |
Oogsttijd tot | oktober |
Advies en tips |
Zaaiadvies | onder glas of in de vollegrond |
Verzorgingsadvies | houdt grond voldoende vochtig |
Oogstadvies | circa 3 weken na uitzaai |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 2000 |