Pastinaak - Guernsey
Vanaf begin april tot eind mei direct ter plaatse in de vollegrond in regels; in
de regels eventueel iets uitdunnen. Oude volksgroente; men eet ‘t gekookt en
wordt vaak gebruikt om smaak te geven aan een bouillon.
Extra informatie
Pastinaak of Pinksternakel Guernsey is een al eeuwen lang geteelde wortelgroente. Eigenlijk zijn het zeer voedzame witte winterwortelen.
Ze smaken zoet en iets pittig tegelijk. Heel lekker, o.a. als stamppot.
De pastinaak is een echte wintergroente. De specifieke smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Vroeger verving de pastinaak zelfs de aardappel.
Vanwege het hoge suikergehalte kunnen de wortelen ’s winters in de grond blijven tot u ze wilt oogsten. Guernsey schiet niet snel in bloei en geeft mooi, gelijkvormige wortelen.
Wilt u pastinaak zaaien?
in april-mei in de vollegrond. Lichte (zand)-grond voldoet het best. Zeker niet vroeger zaaien, om in bloei ‘schieten’ zoveel mogelijk te voorkomen. Zaai op regels of rijen met 40 cm tussenruimte. De kieming verloopt vrij traag. Na opkomst uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) in de rij op 15 cm afstand. Voldoende water geven, vooral in drogere perioden.
Pastinaak oogsten
in de periode november-maart.
Productkenmerken
Ze smaken iets zoet en pittig tegelijk
Een vergeten oude groente, welke weer populair is
Kan zowel rauw als gestoofd gegeten worden
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig |
Periodes |
Zaaitijd buiten van | april |
Zaaitijd buiten tot | mei |
Oogsttijd van | november |
Oogsttijd tot | maart |
Advies en tips |
Zaaiadvies | direct in vollegrond |
Verzorgingsadvies | voldoende water geven |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 240 |