Aubergine - Violetta Lunga 2
Maart-april in een zaaibakje bij 20ºC of later buiten onder glas. Na het
verspenen binnen uitplanten in potten. Aubergine kan ook gewoon buiten
worden uitgeplant; voorwaarde is een beschutte en zonnige plaats.
Extra informatie
Een peervormige, donkerviolette aubergine. Het 'vlees' van de vruchten is heerlijk in allerlei gerechten: gestoofd, gekookt of geroerbakt.
De smaak is heel neutraal. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden, als marjolein en basilicum. Nog een voordeel is, dat aubergine veel gezonde vezels bevat.
Eet aubergine nooit rauw.
Wilt u Aubergine zaaien?
In januari in een zaaibakje in de huiskamer of in een verwarmde kas. De ideale kiemtemperatuur is ca 20°C. Vanaf maart kan het ook (onder glas) in de vollegrond. Als de plantjes 5 cm groot zijn, moeten ze worden verspeend (wijder uitplanten of in aparte potjes zetten). Wacht met buiten uitplanten tot alle kans op nachtvorst geweken is (zeker tot half mei). Zet ze buiten op een beschutte, zonnige plek. Ze groeien als tomaten planten, dus hebben ze een stok of draad nodig waaraan ze aangebonden worden. Zorg dat het hart van iedere plant open blijft. Het teveel aan scheuten wegnemen.
Aubergine oogsten
Vanaf juli. Rijpe vruchten zijn hard en de kleur wordt iets doffer. Ze kunnen rijp vrij lang aan de plant blijven.
Productkenmerken
Vlees van de vruchten is heerlijk
Wordt ook wel "eiervrucht" genoemd
Sterke groeikracht met stevige stengels
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Kasteelt | ja |
Standplaats licht | Zonnig en beschut , zorg voor steunmateriaal |
Periodes |
Zaaitijd binnen van | maart |
Zaaitijd binnen tot | mei |
Oogsttijd van | juni |
Oogsttijd tot | september |
Advies en tips |
Zaaiadvies | binnenshuis in een zaaibakje |
Verzorgingsadvies | op een beschutte, zonnige plek |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 225 |