Wintertijm
Maart-april in een zaaibakje of april-juni buiten op een zaaibed; één keer
verspenen en vervolgens uitplanten. Natuurgeneesmiddel (tijmsiroop en als
thee) dat zowel vers als gedroogd wordt gebruikt bij vleesgerechten, sauzen
en salades.
Extra informatie
Tijm (Thymus vularis), is de smaakmaker in de keuken en heeft een sterke geneeskrachtige werking.
Door de ontsmettende en antibacteriële werking is tijm onmisbaar in de homeopathie.
In de keuken is tijm een ideale combinatie met laurier en peterselie. Stoofpotjes, wildgerechten, pasta’s, vegetarische gerechten, spaghettisaus, tijm hoort erbij. Het kruid met mate meekoken. Ook bij marinades, gerechten met wijn en bij de inmaak van olijven, wordt tijm gebruikt.
Wilt u tijm zaaien?
Tijm bloeit van mei tot oktober en is een geliefde plant voor de bijen. Tijm vraagt om een zonnige, droge standplaats met bij voorkeur een kalkhoudende grond. Het is het beste tijm om de twee a drie jaar te verplanten, zo houdt het zijn sterke aroma.
Het keukenkruid laat zich prima zaaien, maar het duurt een paar jaar voordat er een volwassen struik komt.
Productkenmerken

Een meerjarig kruid

Tijm is onmisbaar in de kruidentuin

Een geliefd kruid met tal van toepassingen in de keuken
Standplaats |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig |
Hoogte | 25 cm |
Periodes |
Zaaitijd binnen van | maart |
Zaaitijd binnen tot | april |
Zaaitijd buiten van | april |
Zaaitijd buiten tot | juni |
Oogsttijd van | juli |
Oogsttijd tot | september |
Advies en tips |
Zaaiadvies | onder glas of in de vollegrond |
Verzorgingsadvies | houdt grond voldoende vochtig |
Oogstadvies | de jonge takjes met blaadjes oogsten |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 3200 |