Majoraan
Vanaf half maart tot begin juni op regeltjes; na de opkomst de plantjes in de
regel iets uitdunnen. Om te conserveren (drogen of invriezen) vóór de bloei
snijden, het aroma is dan het sterkst.
Extra informatie
Majoraan (Origanum majorana) en Marjolein Oregano zijn afkomstig uit het mediterrane gebied. Het zijn oude kruidenplanten die bekend waren bij de Grieken en Romeinen.
Majoraan wordt vaak verward met Wilde marjolein of Oregano (Origanum vulgare). Wilde marjolein heeft een meer uitgesproken smaak die zelfs iets naar het pikante neigt.
Majoraan heeft een kruidig aroma en een zachte smaak, die bij veel gerechten past zoals kip, vis of in een slaatje.
Wilt u Marjoraan zaaien?
Majoraan en Marjolein Oregano zijn gevoelige planten voor kou en zeer vorstgevoelig. De planten worden daarom als eenjarige plant beschreven. Niet te vroeg zaaien dus. De kruiden groeien het beste op een lichte grond, rijk aan humus en voedingsstoffen. Verse mest wordt afgeraden. Dit tast het aroma van de plant aan.
De plant bevat etherische olie. Het gehalte is in de vroege ochtenduren of laat in de middag het hoogst. Het kruid kan twee maal per jaar worden geoogst. De eerste keer kort voor of tijdens de bloei en de tweede keer in september.
De planten worden meestal 50 tot 75 cm hoog.
Productkenmerken
Majoraan wordt ook wel Marjolein genoemd
Een echte Mediteraanse aanbidder met bijzondere smaak
De topjes van de stengels zijn het lekkerst
Standplaats |
Toepassing in pot | ja |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnig |
Hoogte | 30 cm |
Periodes |
Zaaitijd buiten van | maart |
Zaaitijd buiten tot | juni |
Oogsttijd van | juni |
Oogsttijd tot | september |
Advies en tips |
Zaaiadvies | onder glas of direct in de vollegrond |
Verzorgingsadvies | houdt grond voldoende vochtig |
Oogstadvies | de topjes van de stengels oogsten |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 4000 |