Venkel zaden
Venkel is een tweejarige tot overblijvende plant met stevige wortel en een ronde hoge stengel. De kleine, diepgele bloempjes zitten in grote schermen. De vruchten zijn aanvankelijk blauw berijpt en later grijsbruin. Alle plantdelen geuren aromatisch anijsachtig.
Venkel zaaien, kweken en oogsten
n de kas is de zaaitijd vanaf februari-maart. In de vollegrond van april tot juni. Zaai op rijtjes die 40 cm uit elkaar liggen op vochtige zaaigrond. Na opkomst uitdunnen tot 25 cm in de rij (het teveel aan plantjes wegnemen). Houd de grond voortdurend vochtig. Vroeg gezaaide planten kunnen gevoelig zijn voor schieten (het vormen van een bloeistengel).
Bij teelt in de kas is de oogsttijd juni-juli. Van de vollegrond vanaf juli-augustus.
Venkel bereiden, bewaren en bijzonderheden
Het blijkt dat venkel op sommige groenten een negatieve invloed kan hebben. Het is af te raden venkel dichtbij tomaten, paprika en aardappelen te planten. Ook boontjes zouden een slechtere groei vertonen dichtbij venkel.
Venkel in de groentetuin is best te combineren met slasoorten, witloof, radicchio, groenlof, kortom alle planten van de samengesteld bloemigen.
Zowel het blad, de knol en de zaden kunnen in gerechten gebruikt worden.
Het blad heeft dezelfde frisse anijssmaak als de bol, en is lekker bij bijvoorbeeld vis
Na de oogst is de bol nog ca. 2 weken houdbaar op een koele plaats.