Suikermais zaden
Suikermais (Zea mays) komt oorspronkelijk uit zuid amerika en houdt van de zon, wacht altijd na ijsheiligen met het buiten zaaien en plant mais altijd op een zonnig plekje. Net als tomaten is het nodig de overtollige scheuten die onderaan verschijnen te verwijderen.
Mais kan in de ecologische tuin goed gecombineerd worden met bonen en pompoen. Deze eeuwenoude techniek wordt de 'Drie zusters' genoemd. De planten ondersteunen, beschermen en voeden elkaar. Zo zorgen ze voor een natuurlijke balans onderling en zijn hulpmiddelen en bemesten niet nodig.
Suikermais zaaien, kweken en oogsten
Voorzaaien kan vanaf eind april in een zaaibakje onder glas en ca. drie weken later uitplanten op rijen of regels.
Oogsten medio augustus tot eind september.
Buiten in de vollegrond na half mei zaaien en oogsten eind augustus tot oktober
Suikermais bereiden, bewaren en bijzonderheden
Suikermais is geschikt om in te vriezen. Verwijder de bladeren en blancheer de kolf ongeveer 10 tot 15 minuten. Laat goed uitlekken op keuken papier en bewaar in een diepvrieszak in de vriezer, zo kan de mais wel een jaar bewaard worden.
Suikermaïs kan je grillen, braden en koken en is heerlijk voor bijvoorbeeld in bonenschotels en salades.
Siermais en aardbeienmais zijn alleen voor de sier geschikt, ze zijn wel eetbaar maar worden eigenlijk alleen als veevoer gebruikt.
Voor het maken van popcorn is alleen de pofmais geschikt, deze maissoort bevat minder vocht en heeft een hardere schil.