Rammenas zaden
De rammenas (Raphanus sativus) lijken qua smaak en structuur veel op radijs maar de radijs is een een stengelknol en rammenas is voor het grootste gedeelte een wortelknol. Hierdoor is de rammenas milder van smaak, steviger en groter dan de radijs. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de witte zomer variant en de zwarte winter variant. Rammenas is rijk aan voedingsvezels en vitamine C en is een goede bron van kalium en calcium.
Rammenas zaaien, kweken en oogsten
De witte variant is langwerpig en lijkt op een witte wortel, ook wel bekend als Rettich. Zaaien in het voorjaar vanaf april in de volle grond. De groeiduur is ongeveer 45 dagen en oogsten in de zomer.
De zwarte variant wordt in de zomer in de volle grond gezaaid van juni tot augustus en kan zowel rond als langwerpig zijn. Deze variant heeft een groeiduur van ongeveer 114 dagen en wordt in het najaar geoogst. De zwarte rammenas zijn langer houdbaar.
Rammenas bereiden, bewaren en bijzonderheden
Witte rammenas zonder loof is ongeveer 14 dagen in de koelkast houdbaar en met loof zelfs maar een paar dagen. De zwarte rammenas kan je beter niet in de koelkast bewaren, maar op een koele plaats. Dan blijft de rammenas nog enkele weken goed. Bewaar het altijd in een afgesloten bak of zak om uitdroging te voorkomen.
Rammenas kan je net als radijsjes prima rauw eten in bijvoorbeeld salades, maar is ook lekker om te bakken, wokken, koken of te stoven.