Pluksla zaden
De pluksla is geen specifieke slasoort maar een verzamelnaam voor diverse soorten snelgroeiende krulsla (Lactuca sativa var. crispa). Krulsa vormt geen gesloten krop, maar een open bladrozet, als je de kern laat zitten maakt de plant steeds weer nieuw blad aan nadat het geplukt wordt, zodat je langere tijd door kan oogsten van dezelfde plant. Vandaar ook de naam Pluksla.
Pluksla zaaien, kweken en oogsten
Vanaf maart tot begin september kan je pluksla zaaien. Na ca. 6 weken kan je de eerste sla al oogsten, Haal alleen de blaadjes weg en laat de kern zitten dan kan je door blijven oogsten. Zaai om de 3 weken weer, dan ben je de gehele zomer verzekerd van verse sla.
Pluksla bereiden, bewaren en bijzonderheden
Pluksla is een verzameling van verschillende soorten krulsla zoals o.a. Rode Eikenblad sla, Snijsla, Prizehead, Amerikaanse Roodrand, Grand Rapids, Australische gele, Brune d'hiver en Gele gotte. Deze soorten worden los, maar ook in verschillende samenstellingen onder de naam pluksla verkocht.