Peterselie zaden
Peterselie is een winterharde, kruidachtige, tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie en verkrijgbaar in 3 varianten;
Krulpeterselie wordt veel gebruikt als garnering in allerlei gerechten en te herkennen aan het gekrulde blad.
Bladpeterselie heeft rechte/ platte bladeren en een meer verfijndere smaak dan de krulpeterselie, door een hoger gehalte aan etherische oliën en water.
Wortelpeterselie is peterselie waarvan alleen de penwortel wordt gegeten. Deze 15 cm lange wortels zijn vlezig van structuur. Wortelpeterselie komt in het wild nog voor rondom bergbeekjes in mediterrane berggebieden.
Zaaien, kweken en oogsten
Peterselie kan vanaf maart tot aan juli diret in de volle grond gezaaid worden of vanaf half februari al binnen worden voorgezaaid. Peterselie doet er 2 tot 4 weken over om te kiemen afhankelijk van de temperatuur, hoe lager de temperatuur hoe langer het duurt. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw.
Bij een zachte winter kan je de peterselie de hele winter door oogsten, maar bij (strenge) vorst overleeft de plant het waarschijnlijk niet. Het eerste jaar levert de plant heerlijke groene bladeren, het tweede jaar zijn de bladeren niet meer zo lekker en krijgt de plant bloemetjes daarna kan je nog wel de wortel oogsten. De wortel is nog intenser van smaak dan de bladeren. Door de bloemetjes levert de plant weer zaden. Deze kun je weer zaaien in het nieuwe seizoen.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Bladeren en wortel kunnen worden gedroogd waardoor ze langer bewaard kunnen worden. Bladeren kunnen ook worden ingevroren. De wortel moet eerst worden geblancheerd voor deze kan worden ingevroren. Peterselie is een echte smaakverbinder en geeft meer smaak en intensiteit aan de meest uiteenlopende gerechten. Ook zit de plant bomvol vitmaine C en dat maakt het dus ook nog eens supergezond.