Peper zaden
Peper ook wel Spaanse pepers of chilipepers genoemd zijn sterk verwant met de (mildere) paprika. Zowel de paprika als de peper behoren tot de nachtschadefamilie (Solanaceae). Pepers groeien aan een struik en danken de hete smaak van Spaanse peper aan de stof capsaïcine, dit zit voornamelijk in de zaadjes. Er zijn diverse soorten Spaanse pepers; van mild tot zeer pittig.
De heetheid van de peper wordt aangegeven op de schaal van Scoville. Het aantal Scoville Units (SHU) geeft de hoeveelheid Capsaïcine aan. Een paprika heeft bijvoorbeeld een Scovillewaarde van 0. Een peper wordt pas als heet ervaren bij een Scovillewaarde van 500-1000 SHU. Pepperspray heeft een waarde van 5.300.000 SHU.
- Capsicum annuum; De meeste gewone soorten zoals jalapeño, cayennepeper
- Capsicum baccatum ; De besachtige Zuid-Amerikaanse chilipepers, aji, peppadew
- Capsicum chinense; Hieronder vallen de extreem hete habanero, Bhut Jolokia, Madame Jeanette, Trinidad Scorpion Butch Taylor en de Carolina Reaper
- Capsicum frutescens; De struikpepers zoals tabasco, waar onder andere tabascosaus van wordt gemaakt
- Capsicum pubescens; Hieronder valt de Zuid-Amerikaanse rocotopepers (deze soorten hebben vaak zwart zaad)
Zaaien, kweken en oogsten
Vanaf februari t/m maart zaaien in een kweekbakje bij 20°C of later buiten onder glas. Na verspenen in potten, in een kas of op de vensterbank zetten.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Er zijn veel verschillende soorten pepers te koop. Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn vaak het scherpst.