Pastinaak zaden
Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa) wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. De pastinaak behoort tot de zogenaamde "vergeten groentes". De pastinaak lijkt qua smaak en uiterlijk op een grote witte wortel, maar door de zetmeelrijke structuur is het beter te vergelijken met een aardappel. Voordat de aardappelen vanuit zuid-amerika werden geintroduceerd in europa was de pastinaak een belangrijke hoofdrolspeler in onze voeding net zoals aardappelen dat vandaag de dag nog zijn.
Zaaien, kweken en oogsten
Eind april is de beste tijd om pastinaak te zaaien Wanneer je eerder zaait is de kans groot dat de plant het eerste jaar al in de bloei schiet. De pastinaak kan vaak in de zomer al geoogst worden maar het is aan te raden even te wachten tot er een koude periode is geweest omdat dit de (zoete) smaak ten goede komt. De Pastinaak is dankzij het hoge suikergehalte winterhard en kan de gehele winter door geoogst worden. Zaai de pastinaak alleen in losse grond, door de lange penwortel is kweken op harde (klei)grond zeer lastig.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Pastinaak kan je koken, (roer)bakken, stoven, stomen, grillen en rauw verwerken. Koken is de meest gebruikelijke manier om deze groente te bereiden. Schil de peen, snij het in gelijke blokjes en daarna in een klein beetje water met een snufje zout in ca. 15 minuten beetgaar koken. Pastinaken zijn sneller gaar dan (winter)wortelen.