Koolrabi zaden
Koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes) stamt af van de wilde kool en is een verdikking van de stengel aan de voet van de koolplant. De knol groeit daardoor, in tegenstelling tot koolraap, boven de grond. De koolrabi is gemakkelijk te telen op de meeste grondsoorten, heeft in het begin maar weinig water nodig en zit bomvol vitamines, caroteen en ijzer. De kleur van de knol is lichtgroen, paars of rood, afhankelijk van de soort.
Zaaien, kweken en oogsten
Wil je je eigen koolrabi kweken? Zaai vanaf maart onder glas of vanaf eind april direct in de volle grond. Aan het einde van het voorjaar, begin zomer kan je oogsten, als de knollen ca. 8 cm zijn. Wacht dan niet te lang anders wordt de knol houterig.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Na oogsten is de koolrabi nog max. 5 dagen houdbaar in de koelkast. (Heb je teveel tegelijk om te oogsten dan kan je de steel voor driekwart doorsnijden, de plant stopt dan met groeien, maar krijgt dan net genoeg water om nog even te overleven.) De smaak van rauwe koolrabi is lekker fris en pittig en doet denken aan radijsjes of selderij. Gekookt smaakt de koolrabi iets zoet en nootachtig en is vergelijkbaar met broccoli en bloemkool.