Bosui of Lente-ui zaden
Wilt u bosui zaaien? Er is natuurlijks niets leuker dan eigen gekweekte bosui uit uw eigen moestuin.
Bosuitjes (Allium cepa) worden ook wel lente-uitjes genoemd.
De bosui heeft een fijne en frisse smaak en is een echte smaakmaker aan diverse gerechten. Je kunt het gebruiken als garnering op je soep, smaakmaker op je broodje, Aziatische pannenkoekjes en als smaakmaker in een frisse salade.
Wist je dat je de bosui het beste in de buurt van je wortelen kunt planten. Door de bosui in de buurt van wortels te zaaien voorkom je dat de kans dat de uien worden aangevallen door de uienvlieg. Bosuien horen tot de wortelgewassen dit komt mooi uit omdat de wortels de uienvlieg verjaagt.
Bosui zaaien, kweken en oogsten
Zaaien van maart tot mei direct in de vollegrond in regels en na circa 6 weken iets uitdunnen. Zaai de bosui zaden niet te dicht op elkaar op een zonnige plaats. Oogsten kan van april tot juli. Voor vers gebruik in salades, afsnijden bij een hoogte van 30-35 cm.
Bosui bewaren, bereiden en bijzonderheden
Als je de bosui oogst met wortel en al dan is deze nog ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. Voor gebruik in soepen en sauzen kan je bosui ook invriezen. Maak de bosui na het wassen goed droog en verpak in luchtdichte diepvrieszakken.
In de vriezer kan je bosui dan nog ongeveer een half jaar bewaren.