Artisjok zaden
Wilt u artisjok zaaien? Er is natuurlijks niets leuker dan een eigen gekweekte artisjok uit uw eigen moestuin.
Artisjok - (Cynara scolymus) is een zeer gezonde groente met een zachte, iets bittere smaak. Wanneer je de artisjok niet oogst zal deze een schitterende paarse bloem geven. Deze bloemen zijn zeer gewild als decoratie. De artisjok mag je nooit te snel op eten, omdat hij bekend staat als een koninklijke groente, net als de asperge. Gelukkig kan tegenwoordig iedereen genieten van deze overheerlijke plant door ze zelf te zaaien.
De vlezige schutbladeren van de bloemknop worden als groente gegeten. De buitenste bladeren zijn te hard en niet eetbaar, die kan je eraf halen. Wanneer je hem gaat koken snij je de bovenste puntjes er af tot aan de kruin. De artisjokharten zijn heerlijk door salades, pasta's of pizza.
Artisjok zaaien, kweken en oogsten
Artisjokken zaden kunnen vanaf maart binnen gezaaid worden en na ijsheiligen worden uitgeplant. Voor de zekerheid zou je meer zaden per potje kunnen voorzaaien waarvan je de beste gaat uitplanten. Kans dat deze zaden al in het eerste jaar gaan bloeien is vrij klein, maar het jaar er op kan je de artisjokken aan het eind van de zomer oogsten.
Artisjok bereiden, bewaren en bijzonderheden
Nadat de artisjok is geoogst kan deze nog maximaal een week in de koelkast bewaard worden.