Selderij zaden
Snijselderij (Apium graveolens) ook wel bladselderij of bosselderij genoemd, is een tweejarige plant en sterk verwant aan bleekselderij en knolselderij.
Van snijselderij gebruik je hoofdzakelijk het blad,
bij bleekselderij gebruik je vaak alleen de stengels
en bij knolselderij zoals de naam al een beetje aangeeft, hoofdzakelijk de knol.
Zaaien, kweken en oogsten
Voor de vroege voorjaarsteelt zaaien onder glas van september tot december en oogsten van december tot maart. Voor deze teelt zijn de amserdamse fijne Donkergroene en Groene selder Pascal geschikt.
Deze rassen kan je het hele jaar door zaaien, zowel onder glas als in de volle grond.
In de volle grond zaaien van april tot september. Na 3 maanden kan je oogsten van juli tot december.
De Gewone snij selderij zaai je alleen in de volle grond van maart tot augustus, na 3 maanden kan je van dezelfde plant de rest van het jaar doorlopend blijven oogsten.
Snij de selderij niet te dicht bij de grond af dan groeit de plant gewoon weer aan.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Blad- of snijselderij is een echte smaakmaker in soepen, sauzen en salades en vergelijkbaar met peterselie qua smaak en toepassing.
In de koelkast kan je selderij maximaal 4 dagen bewaren, in de vriezer tot wel 2 maanden.