Boerenkool
Boerenkool - Brassica Oleracea. Boerenkool ook wel krulkool genoemd is een koolsoort welke gemakkelijk is te telen. De boerenkool is niet alleen winterhard, maar gaat zelfs lekkerder smaken wanneer er een (nacht)vorst overheen is gegaan. De antivries die de plant van nature aanmaakt, geeft een lekkere zoete smaak aan de boerenkool. Met name voor de winterteelt is het aan te bevelen eerst te wachten op de eerste nachtvorst voor je gaat oogsten. Boerenkool is goed bestand tegen weersomstandigheden en heeft alleen bescherming nodig tegen mogelijke plaagdieren die de plantjes net zo lekker vinden als wij, de jonge boerenkoolplantjes kun je goed beschermen tegen vogels met een tuinnet.
Zaaien, kweken en oogsten
Boerenkool rassen zijn onder te verdelen in soorten die geschikt zijn voor de vroegere herfstteelt of de latere winterteelt.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Boerenkool zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B2, B6 en C een juiste keus om je vriezer er eens goed mee te gaan vullen.
Probeer ook eens de
paarse boerenkool of de
boerenkoolspruitjes welke zelfs het dubbel zoveel vitamines bevat.
Boerenkool kun je op diverse manieren gebruiken in je keuken. We kennen allemaal de traditionele stamppot boerenkool maar wat dacht je van een overheerlijke boerenkool quiche, boerenkoolsalade, boerenkoolsmoothie of een pasta met boerenkool. Het kan tegenwoordig allemaal.