Bloemkool zaden zaaien
Bloemkool, (Brassica oleracea) kan in verschillende periodes gezaaid en geoogst worden, net als bij prei, wortelen en vele andere kolen zijn er verschillende rassen die speciaal zijn ontwikkeld voor de zomer- herfst en winterteelt.
Wil je eens wat speciaals in je tuin kweken? Naast de standaard witte bloemkool kan je ook kiezen voor meer uitzonderlijke bloemkolen zoals de weelderige paarse bloemkool, de groene bloemkool of de romanesco bloemkool (ook wel bekend als torentjeskool) Deze bloemkolen zijn niet alleen een echte eyecatcher in je tuin, maar ook nog eens heel erg lekker.
Zaaien, kweken en oogsten
Bloemkool kan op diverse manieren worden gezaaid. Je kunt ze voorzaaien in een hiervoor geschikte zaaitray en dan na ca. 5 weken uitplanten. Direct in een kweekpotje zaaien of op een zaaibed in de vollegrond.
- Vrijstersteelt - Zaaien in januari-maart onder glas en uitplanten in april. Oogsten van juni tot juli
- Zomerteelt - Zaaien in maart-april onder glas en uitplanten in mei-juni. Oogsten van juli tot oktober.
- Herfstteelt - Zaaien vanaf mei tot half juli in de vollegrond op een zaaibed. Oogsten van september tot december.
- Winterteelt - Zaaien in juni en juli in de vollegrond op een zaaibed. Oogsten van april tot eind mei.
Ben je te laat met het zaaien van de winterbloemkool dan kan je voor de weeuwenteelt/ overwinteringsteelt kiezen, Zaai in september de bloemkool onder glas en oogst nog eind april tot half mei.
Voor de zomerteelt is er vanaf 2022 ook een biologische bloemkool verkrijgbaar.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Bloemkool kan het beste direct na de oogst gegeten worden, dan zijn ze op z'n lekkerst en meest smaakvol. Wil je bloemkool langer bewaren dan kan je de kolen het beste invriezen. Dan zijn de bloemkolen nog maximaal 3 maaden houdbaar, de smaak wordt daarna echt minder.